Priebeh počasia a vývoj snehových podmienok od 20. do 26. decembra 2014

Silná víchrica, ktorá na horách trvala už od 19. decembra, na hrebeňoch hôr počas posledného, celkom chladného, predvianočného víkendu priniesla na naše hory aj sneženie. Nebolo ho moc, ale konečne niečo napadlo – za víkend od 10 do 30 cm. Silný vietor spôsobil nerovnomerné rozloženie snehu. Previeval ho do záveterných svahov  (J, JV, V a SV expozíciou), kde sa ukladal v žľaboch, muldách a pod sedlami. Tu sa vytvárali nebezpečné snehové vankúše, dosky a preveje. Na exponovaných miestach (na hrebeňoch a rebrách) bola snehová pokrývka vyfúkaná až na starý sneh alebo až pôdny podklad. V najvyšších polohách snehová pokrývka dosahovala podpriemerných 10 až 50 cm.

Dážď na Sliezskom dome vo Vysokých tatrách 22. decembra 2014

Dážď na Sliezskom dome vo Vysokých tatrách 22. decembra 2014

Po troch minútach, ktoré uplynuli z 22. decembra sa začala astronomická zima. Ale najdlhšia noc v roku 2014 ju určite nepriniesla. Počas noci sa začalo silno oteplovať a sneženie sa začalo meniť na dážď. Paradoxne chladnejšie v priebehu tohto dňa bolo v dolinách a na podhorí ako na hrebeňoch. Oteplenie a dážď spôsobil sadnutie a zníženie už aj tak podpriemernej snehovej pokrývky. Tá sa po miernom ochladení a vyjasnení počas Štedrého dňa stabilizovala.

Pekné počasie ale dlho nevydržalo. Počas 1. sviatku vianočného sa opäť zatiahlo a objavili sa aj zrážky – od cca 1300 m n.m. snehové.Víchrica na horách neustala a už 6 dní na horách fúkal neustále silný až búrlivý vietor, ktorý v nárazoch dosahoval minimálne silu víchrice s rýchlosťou viac ako 90 km/hod. Na Lomnickom štíte bol v noci z 24. na 25. decembra zaznamenaný náraz s rýchlosťou 40 m/s (144 km/hod.).

V piatok 26. decembra bolo na horách zamračené so slabým snežením, miestami hmlou. Ochladilo sa, teplota vzduchu sa ráno pohybovala v rozpätí od -11° C do -1° C. Víchrica ustala, fúkal už len dosť čerstvý až čerstvý severozápadný alebo západný vietor s rýchlosťou do 10 m/s. Za posledných 24 hodín napadlo od poprašku do 5 cm nového snehu v Tatrách, do 3 cm vo Fatrách. Snehová pokrývka je vplyvom predchádzajúceho ochladenia stabilizovaná. V žľaboch a muldách je naviate väčšie množstvo nového snehu z predchádzajúcej periody sneženia (10 až 50 cm) a naopak na exponovaných miestach  (hrebene a rebrá) je snehová pokrývka naďalej vyfúkaná až na starý sneh alebo podklad. Miestami sú na je povrchu ľadové plochy.

V najvyšších polohách všetkých pohorí na Slovensku je malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je dobre spevnená a stabilná. Uvoľnenie lavín je možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení pokrývky na ojedinelých plochách (v žľaboch, muldách a pod sedlami) vo veľmi strmom teréne, kde sa nachádzajú snehové vankúše, dosky a preveje. Možné je uvoľnenie len spontánnych splazov a malých lavín.

V piatok 26. decembra 2014 na horách očakávame počas dopoludnia slabé sneženie, ktoré by malo popoludní ustať. Fúkať bude dosť čerstvý alebo čerstvý prevažne západný vietor s rýchlosťou do 10 m/s. Večer sa zmení na severozápadný až severný. Teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m sa bude pohybovať okolo -7° C.

V sobotu predpokladáme, že zrážky na horách nebudú a bude väčšinou polooblačno. Fúkať bude severný vietor v stredných polohách mierny s rýchlosťou do 7 m/s, vo vysokých polohách čerstvý s rýchlosťou do 10 m/s. Teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m sa bude pohybovať okolo -8° C.