Priebeh počasia a vývoj snehových podmienok od 6. do 12. decembra 2014

Pre začiatok tohtoročného decembra je charakteristický častý prechod frontov pri prevládajúcom západnom prúdení, ktoré k nám prináša teplejší morský vzduch. December je tak v znamení častého striedania oteplenia a ochladenia, čo má za následok aj rýchlu zmenu počasia. Podobný charakter počasia prevládal aj od 6. do 12. decembra 2014.

Po peknom a slnečnom piatku (5. december) prišiel víkend, počas ktorého prevládalo na horách zamračené počasie, na mnohých miestach spojené so silnou hmlou a ojedinelým mrholením. Nový sneh nepripadol a malé lokálne lavínové nebezpečenstvo sa týkalo už iba vrcholových partií vo Vysokých Tatrách. V pondelok  (8. december) ráno prevládalo na horách opäť hmlisté počasie a vo vyšších polohách začínalo slabo snežiť. Do utorka napadlo vo Vysokých Tatrách do 10 cm nového snehu, v Nízkych a Západných Tatrách do 5 cm nového snehu. Mierne sa začalo ochladzovať, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -9°C do 0°C. V stredu sa konečne vyjasnilo, na horách prevládalo slnečné a jasné počasie s výbornou dohľadnosťou a teplotami od -10°C do 1°C. Vo štvrtok sa počasie na horách opäť zmenilo. Mierne sa oteplilo a prevládalo hmlisté počasie s veľkou oblačnosťou, ktorá sa prechodne zmenšovala iba v najvyšších polohách. V noci zo štvrtka na piatok (12. december) sme zaznamenali slabé sneženie, ktoré prinieslo na horách do rána 5 cm nového snehu. Na horách sa však výrazne rozfúkalo. Silný vietor dosahoval na hrebeňoch hôr a vo vrcholových partiách dosahoval krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 25 – 35 m/s (do 125 km/hod). Silný vietor vynikol v dôsledku prúdenia veľmi teplého vzduchu, ktorý nad naše územie začal prúdiť z juhozápadu. Cez deň sa tak začne vo vyšších vrstvách ovzdušia nad našim územím postupne otepľovať.

záznamy z kamery na AMS Krížna, Veľká Fatra

záznamy z kamery na AMS Krížna, Veľká Fatra

Predpoveď počasia na víkend

Toto otepľovania bude pokračovať aj cez víkend a očakávame, že v sobotu vystúpi teplota vzduchu vo výške 1500 m n. m. až na 7°C. V najvyšších polohách Vysokých Tatier sa teplota vzduchu dostane iba tesne pod 0°C. Bude prevažne  polooblačno, na podhorí dopoludnia ojedinele hmla. Na hrebeňoch hôr očakávame veľmi silný vietor až víchricu, ktorá bude neskoro popoludní čiastočne slabnúť. Podobný charakter počasia nás čaká aj v nedeľu.

Intenzívnejšie prúdenie studeného vzduchu zo Škandinávie, ani z východu sme zatiaľ nezaznamenali. Počas najbližších 10-tich dní sa výrazný vpád studeného vzduchu ani nepredpokladá. Snehová pokrývka sa pravdepodobne na niektorých miestach nevytvorí ani do Vianoc. Na klasickú „zimu“ si tak budeme musieť ešte počkať.