Priebeh počasia a vývoj snehových podmienok od 28. novembra do 5. decembra 2014

Po slnečnom víkende v pondelok 1. decembra 2014 popoludní začalo na horách snežiť. Za necelé 3 dni napadlo najviac snehu v Nízkych Tatrách a Malej Fatre – do 20 cm. Vo Vysokých Tatrách a Veľkej Fatre napadlo do 10 cm a najmenej nasnežilo v Západných Tatrách – len 5 cm. Sneh bol vplyvom vetra rozložený po teréne veľmi nerovnomerne. Po tomto snežení vzniklo v najvyšších polohách všetkých pohorí na Slovensku malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Sneh ale postupne sadal a v nižších a stredných polohách sa aj roztápal.

Aj preto v piatok 5. decembra bolo malé lavínové nebezpečenstvo už len od nadmorskej výšky 1500 m vo Vysokých a Nízkych Tatrách. Snehová pokrývka je všade dobre spevnená. Možné je len uvoľnenie malých spontánnych prachových lavín v strmom a exponovanom teréne. V priebehu dňa s oteplením môžu na trávnatom podklade vzniknúť menšie splazy z mokrého snehu.Lavínové nebezpečenstvo má klesajúcu tendenciu.

V piatok 5. decembra 2014 bolo na hrebeňoch Nízkych Tatier a Fatier zamračené, na mnohých miestach s hmlou. Vo Vysokých a Západných Tatrách bolo väčšinou polooblačno. Teploty sa pohybovali od -5°C do + 2°C. Fúkal prevažne slabý vietor južných smerov s rýchlosťou do 20 km/h., v Nízkych Tatrách až silný s rýchlosťou do 50 km/hod. Za posledných 24 hodín nový sneh už nepripadol. Hlavne v Nízkych Tatrách je sneh z predchádzajúceho sneženia vplyvom vetra nerovnomerne rozložený. Na chodníkoch sa môžu nachádzať malé náveje a hlavne na severných svahoch ľadové plochy.

V sobotu – na Mikuláša – bude na horách bude oblačno až zamračené, na podhorí hmlisto. Dopoludnia ojedinele, popoludní miestami mrholenie alebo slabý dážď, od cca 1500 m sneženie. Teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m vystúpi na 1° C. V nedeľu bude tiež oblačno až zamračené, na podhorí a v dolinách hmlisto. Ojedinele mrholenie alebo slabý dážď, od cca 1400 m sneženie.