Priebeh počasia a vývoj snehových podmienok od 24. do 28. novembra 2014

V pondelok 24. novembra 2014 na horách bolo krásne inverzné počasie. Údolia boli väčšinou v hmle alebo nízkej oblačnosti a boli v nich aj nižšie teploty vzduchu. Popoludní sa ale začala zo severu nasúvať oblačnosť a v noci na utorok nasnežilo. V Tatrách napadlo do 10 cm, vo Fatrách do 5 cm nového snehu. Sneženie ustalo v utorok do poludnia. Katarína bola tohto roku na horách na ľade.

Vo Vysokých Tatrách v polohách nad 2000 m n. m. po snežení zo začiatku týždňa vytvorilo lokálne malé lavínové nebezpečenstvo – 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je však dobre spevnená. Možné je len uvoľnenie spontánnych malých prachových lavín v strmom a exponovanom teréne. Ohrozené sú horolozecké výstupové cesty a lokality bezprostredne pod skalnými stenami. Lavínové nebezpečenstvo má klesajúcu tendenciu.

V sobotu 29. novembra 2014 by na horách malo byť prevažne polojasno, na podhorí na viacerých miestach hmla alebo nízka oblačnosť, najmä ráno a dopoludnia, ojedinele aj možnosť mrholenia. Fúkať by mal na podhorí a v stredných polohách slabý juhovýchodný až severovýchodný vietor, vo vysokých polohách severný až severozápadný vietor 3 až 7 m/s. Teplota vzduchu by sa mala pohybovať v priebehu poludnia okolo 0° C. V nedeľu by sa počasie moc zmeniť nemalo. Naďalej by na horách malo byť jasno až polojasno. Na podhorí v noci a ráno na viacerých miestach sa môže vyskytovať hmla alebo nízka oblačnosť s možnosťou mrholenia.