Ukončenie vydávania lavínového bulletínu 2022/2023 + „Zaletnenie výbavy“.

Dnes 17.5.2023, Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby ukončuje pravidelné vydávanie lavínových správ pre sezónu 2022/2023. Silné oteplenie spojené s dažďom spôsobilo rýchle topenie snehovej pokrývky a tá sa nachádza už iba vo vysokých polohách zhruba nad 1700 m n. m.

Napriek tomu, že Stredisko lavínovej prevencie lavínový stupeň nevydáva, vo vyšších polohách horstiev je stále dosť snehu, panujú jarné podmienky s firnovým snehom a najmä v popoludňajších hodinách sa môžu vyskytnúť lavíny z mokrého snehu. Situáciu však priebežne sledujeme a budeme aktualizovať tu na našom blogu. Meteoúdaje, ktoré pre Vás zbierame môžete naďalej sledovať na našom meteoportáli. Výstrahy na horách sledujte na stránke hzs.sk.

Prehľad záberov z meteostaníc HZS 16. a 17.5.2023

.

Zaletnenie zimnej výbavy:

Prinášame pár rád na čo nezabudnúť :

  • lavínový hľadací prístroj – nezabudnite z neho vybrať batérie – aj moderné alkalické batérie dokážu vytiecť, zkorodovať a poškodiť Vám prístroj.
  • lavínová sonda – odporúčame Vám prekontrolovať skladanie a rozkladanie, všetky spoje a hľadať praskliny. Počas letnej sezóny uskladnite sondu v dobre vetranom priestore na miesto bez priameho slnečného žiarenia.
  • lavínová lopata – odporúčame prekontrolovať miesto, kde sa násada vkladá na porisko – hľadajte prítomnosť prasklín či iných vád. Počas letnej sezóny uskladnite aj lopatu v dobre vetranom priestore na miesto bez priameho slnečného žiarenia.
  • lavínový batoh. V prípade, že vlastníte elektronický lavínový batoh odporúčame Vám ho na letnú sezónu nabiť na skladovaciu kapacitu (podľa údajov výrobcu), ak takúto kapacitu výrobca neudáva, odporúčame nabiť na 75%. Výrazne tým predĺžite životnosť akumulátorov. U mechanických lavínových batohov Vám odporúčame prevážiť náplne a overiť si ich naplnenie. Prekontrolujte všetky tiahla, upínania a batoh uskladnite v dobre vetranej miestnosti na miesto bez priameho slnečného žiarenia.
  • lyžiarky – vyberte si papuče, umyte ich a nechajte vysušiť. Uskladnite ich taktiež v dobre vetranom priestore
  • lyže – nezabudnite si na leto navoskovať sklznicu, zabránite jej vyschnutiu. Je vhodné si voskom zaliať na letnú sezónu aj hrany, čím zabránite ich korózii.
  • stúpacie železá – teraz je ideálny čas nabrúsiť si zodraté mačky či skontrolovať ich upínanie
  • lekárnička – prekontrolujte si jej obsah a preexpirovaný obsah vymeňte

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *