Chladný koniec apríla na horách.

Počasie

Pondelok sme začali týždeň s dažďom a ešte teplým počasím s kladnými teplotami aj vo vysokých polohách, no v utorok sa začalo výrazne ochladzovať. Teploty na horách klesali pod -6°C. Silné mrazy v ranných hodinách sa objavili aj v na podhorí, najmä na Orave, Liptove, Spiši a Horehroní. Zmenu v počasí sprevádzal aj silný vieytor, ktorý meistami dosahoval aj hodnoty nad 30 m/s (>108 km/h). Smer vetra sa menil z južného na severný a seveorzápadný. V tomto prúdení sme boli až do piatku, keď sa situácia začína opäť meniť na južné.

Sneh

Vývoj snehovej pokrývky v tomto týždni bol ovplyvnený hlavne teplotami. Spočiatku snehová pokrývka klesala, bola mokrá a mäkká. Od stredy sa ale s ochladením situácia výrazne zmenila, objavilo sneženie a miestami napadlo do 30 cm nového snehu. Snežilo hlavne nad hranicou 1600 m n. m., no snehové vločky sa objavili aj na podhorí. Také typické aprílové počasie. Nový sneh bol prachový a v najvyšších polohách si prachový charakter zachoval iba na severných a tienistých svahoch. Starý podkladový sneh bol tvrdý, firnový.

Na obrázkoch nižšie si môžete pozrieť porovnanie záberov z webkamier na stanici v Derešoch medzi rokmi 2022 a 2023. Obrázok vľavo je rok 2022, obrázok vpravo 2023. Na obrázku je možné si všimnúť, že kosodrevina oveľa menej trčí nad snehom v tomto roku a snehu je zjavne viac ako v roku 2022. Keď sme sa pozreli na presné čísla zo snímačov výšky snehu, tento predpoklad sa potvrdil.

Výška snehu na vybraných staniciach:

apríl 2022apríl 2023rozdiel
Dereše – Nízke Tatry124 cm155 cm+31
Solisko – Vysoké Tatry87 cm106 cm+19
Salatínska dolina – Západné Tatry153 cm185 cm+32

Na viacerých lokalitách, hlavne nad 1500 m sa potvrdilo že výška snehu je 20 až 30 vyššia ako v tom istom čase pred rokom.

Záber z webkamery v Derešskom kotli v Nízkych Tatrách.

Lavíny

Oproti minulému týždňu to bola lavínová nuda. Objavili sa iba splazy z nového snehu. Lavínové nebezpečenstvo bolo po väčšinu týždňa mierne (2. stupeň) nad 1600 m n. m. Pod touto výškou iba malé (1. stupeň). Vo Fatrách je snehová pokrývka celkovo už veľmi nízka a vyskytuje sa iba v polohách nad 1300 m n. m., preto je tam vyhlásené iba malé lavínové nebezpečenstvo.

Prognóza na víkend

Očakáva zmenu počasia, pribudne oblačnosť a zrážky, od cca 1900 m sneženie. Prevažne južný, vo vysokých polohách juhozápadný až západný vietor 3 až 8, na hrebeni prechodne okolo 10 m/s. Zrážok nebude veľa, no mali sa objavovať celý víkend. Lavínové nebezpečenstvo sa zmení, nebudú to vetrom previate dosky ale hroziť budú mokré lavíny hlavne vplyvom dažďových zrážok. Vzhľadom na nepriaznivé počasie neodporúčame dlhé a náročné túry v horskom prostredí.



			

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *