Základové lavíny v apríli

Jarné a teplé počasie so sebou každoročne prináša riziko vzniku nátrží, mokrých a aj základových lavín. Veľkú pozornosť vzbudila pomerne veľká lavína v Žiarskej doline, ktorá svojím dosahom zasiahla prístupovú cestu na Žiarsku chatu a ohrozila tak turistov v jednej z najnavštevovanejších dolín Západných Tatier. Odtrhla sa 17.04.2023 o 13:28 z masívu Príslopu na jeho východnom svahu. Takýto jav nie je ničím výnimočným a v minulosti sa v danej lokalite objavilo viacero, či už jarných mokrých lavín, ale aj veľkých prachových v strede zimy. Pri tejto lavíne je zaujímavý fakt, že jej vzniku nepredchádzal žiadny výraznejší výkyv počasia. Z grafov nižšie si môžeme všimnúť, že daný deň nebol teplotne výrazný ako predchádzajúce a ani nasledujúce dni. Pádu lavíny trochu nahráva, že predchádzajúcu noc výrazne nemrzlo. A ďalšie vodítko by mohol byť slnečne aktívny deň, kedy hodnota žiarenia na Príslope dosiahla tohoročné maximum, 1095 w/m2. Tento rok sme očakávali lavínu z Príslopu, ale skôr pri vyhlásenom 4. stupni lavínového nebezpečenstva zo začiatku februára ako v polovici marca. Keď sa ale na centrálny svah Príslopu pozrieme pozornejšie, môžeme si všimnúť množstvo nátrží v celom jeho profile a v rôznych sektoroch. Tie sa objavili už približne pred mesiacom, kedy do hôr prišlo prvé výraznejšie oteplenie. To je znak, že pri výraznej zmene počasia, hlavne oteplení a silnejších dažďoch, sa obdobná situácia môže vyskytnúť opäť. A keďže dráha lavín z centrálu Príslopu je plná snehu, prípadné ďalšie lavíny ba sa len viac rozlievali do šírky a teda by mohli zasiahnuť cestu vo väčšom rozsahu.

Preto žiadame návštevníkov, aby pri prechode dolinou boli obozretný a zbytočne sa nezdržiavali v danom úseku ani na ďalších miestach, ktoré sú otvorené a ľahko prístupné lavínam aj z ostatných svahov.

  • Nadmorská výška odtrhu: 1850 mn.m.
  • Dĺžka lavíny: 1300 m
  • Šírka nánosu max.: 110 m
  • Výška nánosu: 3 – 5 m
  • Zasiahnutá prístupová cesta: 80 m

Lavíny podobného charakteru sa objavujú aj v iných častiach našich hôr. Pred pár týždňami spadla mokrá základová lavína aj v Belianskych Tatrách a taktiež zasiahla prístupovú cestu na chatu Plesnivec. V stredu 19.04.2023 zas mokrá lavína zo svahov Hromového v Malej Fatre, ktorá zasiahla cestu na Chatu pod Chlebom. Frekvencia a rozsah týchto lavín je ojedinelý a preto nepredstavujú potenciál na vyhlásenie zvýšeného, 3. lavínového stupňa. Iná situácia bude pravdepodobne na začiatku ďalšieho týždňa, kedy sa očakáva oteplenie spojené so zrážkami. Tie budú pravdepodobne do nadmorskej výšky okolo 2000 mn.m. vo forme dažďa a to bude predstavovať značné oslabenie už tak premočenej snehovej pokrývky.

Lavína z Hromového, foto: personál z Chaty pod Chlebom

Uplynulý víkend vyvrcholila v našich najmenších veľhorách skialpinistická sezóna. Od 16.04.2023 na území Tatranského národného parku platí sezónna uzávera, ktorá platí pre všetkých návštevníkov hôr. Potrvá až do otvorenia letnej turistickej sezóny. Jedinú výnimku tvoria prístupové trasy na vysokohorské chaty a do konca apríla aj oblasť Chopku v Nízkych Tatrách. Napriek tomu, že v Tatrách je snehu stále dostatok, jeho firnovú podobu a ubúdanie môžeme sledovať len pomocou kamier na meteorologických staniciach. Ďalším míľnikom prichádzajúcej jari bol aj pretek, ktorý na Slovensku nemá obdoby. Kombinuje beh po zelených lúkach, bike, skialp, freeride a kajak na vode. A to všetko na jednom mieste, na Liptov Ride. Stredisko lavínovej prevencie bolo v rámci sekcie freeride požiadané o spoluprácu a posúdenie svahov pre zjazd do Lukovského kotla. Snehu v Nízkych Tatrách je tento rok mierne nadpriemer a testy stability na východných svahoch Chopku zatiaľ nevykazujú známky nestability. Počasiu ale nerozkážeš a v deň preteku sa zjazd uskutočnil len na zjazdovke, keďže v oblasti Chopku pretrvávalo hmlisté počasie s nízkou oblačnosťou.

Prichádzajúcu jar zatiaľ najviac cítiť v kotlinách a vo Veľkej Fatre. Tu je sneh značne nesúvislý, čo platí aj o južných svahoch Tatier. Tu súvislá snehová pokrývka začína niekde od 1300 mn.m. Predpoveď na ďalší týždeň ale naznačuje, že zima sa len tak ľahko nevzdá. V polovici budúceho týždňa sa očakáva vpád studeného vzduchu od severu, s ktorým budú spojené aj prízemné mrazy v dolinách a kotlinách najmä severného Slovenska. To na určitý čas stabilizuje snehovú pokrývku a pravdepodobne vytvorí aj tvrdé firnové snehy. Na tých sa už ale tento rok nepolyžujeme a tak hor sa na skalky, natrénovať na nadchádzajúcu letnú lezeckú a turistickú sezónu.

dvfcvsd

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *