Zakrádajúca sa Jar (počasie, sneh a lavíny 11-17.3.2023)

Počasie

Ešte minulý víkend v našich horách vládla tuhá zima. Teplota na horách sa pohybovala od 0°C v podhorí do -9°C v najvyšších polohách našich hôr. Od pondelka sa celý týždeň postupne otepľuje. Nulová izoterma sa v piatok, kedy oteplenie vyvrcholilo vyšplhala do výšky 2000 m.n m. Výrazná zmena počasia nastala len v stredu, kedy na horách fúkal silný prevažne západný vietor, ktorý zo sebou priniesol aj sneženie. V najvyšších polohách pripadlo od 5 do 15 cm nového prevažne vlhkého snehu, ktorý sa vplyvom plusových teplôt rýchlo roztopil. V nižších polohách sme zaznamenali zrážky vo forme dažďa.

Sneh

Snehová pokrývka je vzhľadom na kladné teploty vlhká až mokrá v celom profile. Ojedinele sa v severných orientáciách, alebo tienistých žľaboch môže nachádzať aj voľný prachový sneh. Bohužiaľ stále sme si dostatočne neužili typické jarné firnové lyžovačky. V noci síce mrzne, ale veľmi slabo a preto nedochádza ku klasickému firnovateniu snehovej pokrývky. Čoho sme si užili dosť je ťažký, vlhký a mokrý sneh, ale nevadí aspoň nám zosilneli stehná. Vo Fatrách a v nižších polohách je už populárnejší zber prvosienok, ako skialpinizmus. Súvislá snehová pokrývka sa totiž to nachádza od cca. 1300 m.n m. Naopak vo vyšších polohách Západných, Vysokých a Nízkych Tatier je snehu stále dostatok, výška snehu sa tu aj napriek plusovým teplotám v podstate nezmenila.

Lavíny

Plusové teploty a polojasné počasie mali výrazný vplyv na lavínovú aktivitu v horách. Sneh bol premočený až na kritickú vrstvu v niektorých prípadoch až po zem. Zaznamenali sme množstvo najmä malých lavín a splazov z mokrého snehu. Ich výskyt bol predovšetkým na slnkom nasvietených strmých svahoch. Hlavným nebezpečenstvom pri tomto type lavín sú strmé skalné prahy, alebo iné teréne pasce, kedy hrozí pád do exponovaného terénu. Úplné zasypanie je málo pravdepodobné.

Víkend

Cez víkend bude po piatkovom silnom vetre hlavným lavínovým problémom vo vysokých polohách vetrom previaty sneh, v nižších polohách mokrý sneh poprípade základové lavíny.  Teploty sa počas víkendu budú pohybovať od -7°C v najvyšších polohách (2500 m n.m.) po 13°C v podhorí. Vietor by mal postupne zoslabnúť. Odporúčame na túry vyrážať v skorých ranných hodinách a ukončovať ich v skorých poobedňajších hodinách.

Pripomíname že od 15.04.2023 platí uzávera pre lyžiarsku turistiku (skialpinizmus). Viac info. tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *