Začiatkom apríla počasie ako v januári 01.-07.04.2023

Uplynulý týždeň bolo na severnom Slovensku počasie na pocit také ako by bol január. Nejeden by povedal, že aj apríl si chce užiť svoj kúsok zimy… a veru zima to bola, že ten január by sa za ňu nehambil.

Ešte cez víkend bolo na našich horách relatívne teplo, v nedeľu na celom území pršalo do výšky až 2000m nad morom. Mohutná tlaková výš nad Škandináviou pretlačila cez pohoria Karpatského oblúka zvlnený studený front, za ktorým na naše územie začal prúdiť veľmi chladný, pôvodom arktický vzduch.

Rozfúkal sa prudký severný až severovýchodný vietor a teplota vzduchu začala rapídne klesať.

Teplota vzduchu, rýchlosť a smer vetra za uplynulý týždeň zaznamenané na AMS Sliezsky dom (1672m)

Najsilnejší „severák“ fučal v utorok; na mnohých miestach nárazy vetra prekračovali 20m/s a teplota klesala pod -10°C, ochladzujúci efekt vetra znižoval pocitovú teplotu na úroveň -25°C. Na túto ročnú dobu neobvyklé, ale čo už, veď aprílové počasie je predsa typické svojou premenlivosťou. (Mimochodom, podľa súčasných klimatologických štúdií sa majú v našich končinách stať tieto prudké jarné zmeny počasia častejšie a výraznejšie.)

Rýchlosť a smer vetra na AMS Krížna (1574m)
Záznam teploty vzduchu z meteorologickej stanice SHMÚ na Lomnickom štíte (2632m)

Najsilnejší vietor sme zaznamenali na vrchu Krížna vo Veľkej Fatre, kde na hrebeni fúkal vietor o sile mohutnej víchrice (okolo 30m/s). Najnižšie klesla teplota vzduchu pod -18°C na Lomnickom štíte, kde meteorológovia prepisovali záznamy v tabuľke rekordov pre daný deň.

S ochladením a prílevom studeného vzduchu prišli aj zrážky. Snežilo hlavne v severných pohoriach. Za pondelok a utorok pribudlo vo Vysokých a Západných Tatrách 10 až 15cm prachového snehu, ktorý bol uložený na južné a juhozápadné svahy.

Neskôr sa prehĺbila tlaková níž nad Čiernym morom, ktorá postupovala nad západnú Ukrajinu. Vznikla tak opäť nevšedná synoptická situácia, pretože na naše územie zvyknú tlakové níže a s nimi spojené frontálne systémy prichádzať z Atlantiku, postupujú od západu/severozápadu na východ. Tentokrát teplý front prichádzal na Slovensko od severovýchodu. V Moldavsku napadlo na niektorých miestach až 50cm snehu, v našich pohoriach 15 až 5. Najviac opäť vo Vysokých Tatrách. Avšak nový (aprílový) sneh vytvoril súvislú pokrývku aj v podhorí.

Zaujímavé tiež je, že na hrebeňoch hôr od nedeľného večera do piatkového poludnia neustále fúka severovýchodný vietor, či sa ochladzuje, alebo otepľuje. Viď nasledujúci grafický záznam.

Smer a rýchlosť vetra, teplota vzduchu na AMS Holý vrch (1876m) v Západných Tatrách

Streda v Žiarskej doline, Západné Tatry:

Vyhliadky na veľkonočný víkend?

Pri zamračenej oblohe postupné otepľovanie, bez väčšieho množstva zrážok; ani dažďa v podhorí, ani nového snehu na horách. Dokonca ani silný vietor sa podľa predpovedí nemá rozfúkať. 🙂

Veselú Veľkú noc praje Stredisko lavínovej prevencie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *