Apríl v Marci II. (počasie, sneh a lavíny 11-17.3 2023)

Počas uplynulého týždňa sa počasie akoby opakovalo s predchádzajúcim. Cez víkend 11/12 bolo lavínovo, vo vysokých polohách pripadlo 20 až 50 cm snehu, ktorý bol, ako inak, previaty do žľabov apod. Zaznamenané boli lyžiarmi uvoľnené lavíny pod Chopkom a v Mengusovskej doline, kde lavína strhla až 11 ľudí (samostatne tu na Blogu).

Počasie pokračovalo charakteristickým striedaním veľmi chladných a veterných dní s veľmi teplými dňami. Príčinou bolo (tak ako aj minulý týždeň) prechod intenzívneho studeného frontu, ktorému spravidla predchádza veľmi teplé J – JZ prúdenie. Hovorí sa mu aj „teplý sektor“ pred samotným studeným frontom. Samotný front prešiel Slovenskom postupne v noci z utorka na stredu (14/15. marca). Dovtedy bolo na horách veľmi teplo, izoterma 0°C vystúpila vo Fatrách na 1800 m, v Tatrách krátkodobo až na 2500 m n.m. Teplý sektor pred frontom je spojený aj so zrážkami, v tomto prípade takmer vo všetkých pohoriach a výškach – s dažďovými. Na viacerých miestach sa vyskytli menšie až stredne veľké lavíny z mokrého snehu. Hranica sneženia sa však po prechode studeného frontu rýchlo znižovala. Celkovo sa ochladilo o 8 až 10°C, ráno 15. marca mrzlo a snežilo už aj na podhorí. Nového snehu nepripadlo veľa, no jeho množstvo s výškou rástlo. Celkovo pripadlo 5 až 20 cm, no súbežne s veľmi silným vetrom. To malo za následok, že nový sneh bol na exponovaných miestach odviaty až do starého, zmznutého – veľmi tvrdého snehu, a naopak, na záveterných miestach sa nový sneh ukladal do menej stabilných snehových dosiek a vankúšov. Tu dosahuje vrstva nového previateho snehu aj viac ako 30 cm.

Od piatku 17. marca k nám od juhozápadu opäť prúdi teplý vzduchu a na horách sa citeľne otepľuje, čo znásobuje ešte aj slnečné počasie. Snehová pokrývka na slnkom osvietených svahoch vlhne až do výšky 2000 m n.m. a na strmých svahoch sa objavujú menšie lavíny a splazy z mokrého snehu.

Cez víkend bude prevažne slnečné počasie a stále teplejšie a teplejšie. Snehová pokrývka bude postupne firnovatieť, predovšetkým na slnkom osvietených svahoch. To znamená že ráno bude primrznutá, cez deň postupne vlhká až mokrá. POZOR!!! – počas dňa sa preto očakáva výskyt menších až stredne veľkých mokrých lavín!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *