Veľká lavínová nehoda so šťastným koncom v Mengusovskej doline

Lavínová nehoda, ktorá sa stala 11.03.2023 nás všetkých tak trochu prekvapila. Nebolo by to tým, že lavíny v Sobotu nepadajú (práve naopak), ale skôr tým, že počasie v tento deň bolo viac než zlé. Mylne sme sa nazdávali, že všetci sedia na chatách, alebo sa motajú dolu v dolinách. Druhá prekvapujúca informácia bola, že počet postihnutých lavínou bol 11 !!! Čo sa teda udialo ?

Skupina 10 lyžiarov a 2 peších turistov vyrazila v ranných hodinách z Popradského plesa s cieľom Mengusovská dolina. Konkrétny cieľ v pláne nebol. Skupina sa dohodla, že budú postupovať dolinou a trasu prispôsobia poveternostným a snehovým podmienkam. Za hranicou lesa im padol zrak na Nižnú Popradskú štrbinu – úzky, strmý žľab tiahnúci sa až na Popradský hrebeň. Keďže na tomto mieste podľa ich slov fúkalo menej a viditeľnosť bola pomerne dobrá, rozhodli sa pre výstup aj zjazd touto trasou. Ich cieľom bolo vystupovať pokiaľ to dovolia podmienky v žľabe. Skupina postupovala na pásoch a podľa ich slov dodržiavala bezpečné rozostupy. Poslední peší turisti sa nachádzali na konci skupiny. Zhruba pred polovicou žľabu sa masa snehu pohla a strhla 9 ľudí dolu do doliny. 10ty člen sa nachádzal mimo lavínovej dráhy a ostal v žľabe. Lavína strhla aj dvoch peších turistov, ktorí sa v tom čase nachádzali pod žľabom. Jediný nezasiahnutý lavínou ihneď začal zostupovať a zahájil kamarátsku pomoc. V tom čase už kontaktovala tiesňovú linku jedna zo strhnutých. Počas vizuálnej prehliadky lavíništa, ktoré súčasne prehľadávali aj pomocou prístrojov zistili, že nikto zo strhnutých nie je úplne zasypaný. Osem ľudí teda zostalo na povrchu a traja boli čiastočne zasypaný. Viac o priebehu záchrannej akcie HZS VT tu.

Nikto z vystupujúcich hore žľabom si nevšimol odtrh. Preto nie je úplne jasné či sa jednalo o mechanicky, alebo samovoľne uvoľnenú lavínu. Je však pravdepodobné že tak veľká skupina nachádzajúca sa naraz v žľabe dostatočne zaťažila snehový pokrývku až na kritickú vrstvu. Pravdepodobné miesto odtrhu bolo dnes (12.03.2022) skoro celé zafúkané. Nachádzalo sa v časti kde sa terén v žľabe dvíha z 35° až na 40- 45°. Práve pri zmenách sklonu dochádza v snehovej pokrývke k zvýšenému napätiu.

Údaje o lavíne: (predpokladané na základe správneho určenia miesta odtrhu)

  • typ lavíny: dosková
  • dĺžka: 300 m
  • dĺžka nánosu: 130 m
  • šírka nánosu: 80 m
  • veľkost lavíny: stredná veľkosť
  • výška nánosu: od 40 cm do 80 cm
  • nadmorská výška predpokladaného odtrhu: 1880 m n. m.
  • nadmorská výška čela nánosu: 1660 m n. m.
  • priemerný sklon: 38°

Záver

Je obrovským šťastím, že takáto lavínová nehoda sa skončila bez obetí. Skupina bohužiaľ spravila niekoľko zlých rozhodnutí.

Tým prvým je samotná početnosť skupiny. Pri takto veľkej skupine je disciplína, dodržiavanie rozostupov a rešpektovanie pokynov vedúceho skupiny veľmi ťažké dostriehnuť.

Druhým bol výber trasy. Samotný žľab je veľmi strmý a úzky, v takýchto žľaboch býva bez ohľadu na ich orientáciu naviate množstvo nového snehu.

Bol vyhlásený 3. stupeň lavínového nebezpečenstva, v lavínovom bulletine sa uvádzalo, že uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, najmä v strmých žľaboch so sklonom nad 30°. Obe podmienky výrazne splnené.

Nerešpektovanie počasia. Vietor v ten deň dosahoval v nárazoch 35 m/s (126 km/h). Zlá viditeľnosť. Pri zlom počasí treba brať v úvahu aj možnú záchrannú akciu, ktorá sa vie značne skomplikovať.

Pozitívom určite bolo že veštci zúčastnení mali kompletnú lavínovú výstroj. Niektorí disponovali aj lavínovými batohmi, jeden z nich bol aj úspešne použitý.

Azda najväčším šťastím je, že zvolený žľab nemal na konci terénnu pascu a lavínový nános sa mal kde „rozliať“. Keby tomu tak nebolo, tento blog by pravdepodobne nemal názov lavína so šťastným koncom.

Cieľom tohto blogu nie je haniť, urážať ani povyšovať sa nad tým čo sa stalo, ale má slúžiť ako ponaučenie do budúcna pre nás všetkých.

Cieľom tohto blogu nie je haniť, urážať ani povyšovať sa nad tým čo sa stalo, ale má slúžiť ako ponaučenie do budúcna pre nás všetkých.

2 thoughts on “Veľká lavínová nehoda so šťastným koncom v Mengusovskej doline

  1. Pingback: Apríl v Marci II. (počasie, sneh a lavíny 11-17.3 2023) | Stredisko lavínovej prevencie

  2. Pingback: Rekordná lavínová sezóna 2022/2023 | Stredisko lavínovej prevencie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *