Aprílový Marec (Počasie, sneh a lavíny 6.3-2023-10.3.2023)

Počasie

Minulotýždňové až gýčové stabilné slnečné počasie, ktoré vyvrcholilo v sobotu minulý víkend vystriedalo výrazné oteplenie, ktoré zo sebou prinieslo výdatné zrážky bohužiaľ najmä vo forme dažďa. Izoterma sa sa cez týždeň pohybovala vo výške okolo 1500 m n.m. čo vôbec nebola dobrá správa najmä pre Fatry v ktorých na väčšine územia pršalo. V Tatrách a teda v polohách nad 1500 m n.m. sa zrážky vyskytovali vo forme snehu. Najväčšie úhrny sme vplyvom juhozápadného prúdenia zaznamenali najmä v Nízkych Tatrách. Ako býva u nás zvykom keď sneží/prší tak aj fučí. Vietor prevažne západného po prípadne (SZ, JZ) smeru dosahoval priemernú rýchlosť od 5 do 20 m/s v nárazoch stanica na Holom vrchu namerala dokonca 38 m/s.

Sneh

Nebude teda prekvapením že snehovú pokrývku najviac ovplyvňovali vysoké teploty dážď a vo vyšších polohách samozrejme vietor. Začiatkom týždňa sme na severných resp. (tienistých) svahoch ešte stále dokázali nájsť panenský prašan. Slnečné a dobre prístupne svahy boli po minulom víkende na komplet prelyžované tu bol sneh doslova kašovitý. Nedeľné ochladenie zas z neho spravilo čistý betón a recept na „super lyžovačku bol hotový“. Takýto „betón“ bol zhruba do utorka, kedy sa najmä v podhorí a v stredných polohách začalo otepľovať a sneh začal vplyvom dažďa oťažievať a vlhnúť. Vo vyšších polohách ešte stálo mrzlo. Tu je ale snehová pokrývka vplyvom veľmi silného vetra nerovnomerne rozložená. Sneh je nafúkaný najmä na záveterné strany hrebeňov do úzkych žľabov a pod skalné steny. Náveterné strany sú zas sfúkane do tvrdého podkladu. V snehovom profile sa taktiež nachádzajú kritické vrstvy hranatozrného snehu, krúpok a dutinovej inovate.

Lavínová situácia

Striedanie teplôt na začiatku týždňa malo výrazný vplyv na stabilizáciu snehovej pokrývky a teda aj na lavínovú aktivitu. Vyhlásený bol teda druhý stupeň lavínového nebezpečenstva. Následné oteplenie dážď a silný vietor výrazne zhoršili stabilitu v snehovej pokrývke. Tá začala vplyvom dažďa oťažievať a pozorovať sme mohli samovoľné lavíny z mokrého snehu. Vo vyšších polohách nad 1500 m n.m. vietor vytvára tvrdé krehké dosky v ktorých sa veľmi dobre šíria napätia. Navyše tieto dosky sú rôznej veľkosti a tvrdosti ich stabilita sa teda veľmi ťažko posudzuje. Viac info. tu.

Prognóza na víkend

Cez víkend sa situácia ešte zhorší ! Studený front k nám od západu prinesie arktický vzduch, s teplotou od -3°C až -13°C ten bude navyše sprevádzaný veľmi silným vetrom ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 38 – 44 m/s (135 – 160 km/h) ,alebo priemernú rýchlosť 25 – 29 m/s (90 – 105 km/h), t.j. silná až mohutná víchrica. Zhoršujúcu situáciu potvrdil aj dnešný profil v Nízkych tatrách v Lúkovskom kotly video tu. Celkovo nebude priaznivé počasie na dlhé túry. Vplyvom dažďa sa môžu objaviť samovoľné mokré lavíny. Následne povrch snehu zamrzne a môže byť veľmi tvrdo až ľadovo a teda aj veľmi šmykľavo. Celkovo neodporúčame pohyb vo vysokohorskom prostredí vzhľadom na dážď, zlú viditeľnosť, silnú až mohutnú víchricu a sneženie. Odporúčame prispôsobiť svoj pohyb počasiu a počkať na priaznivejšie podmienky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *