Jasno, slnečno a bezvetrie

… takto jednoducho sa dá charakterizovať počasie za uplynulý týždeň na Slovenských horách. Ešte počas víkendu cez naše územie prechádzal od severu studený front. Nepriniesol veľké množstvo zrážok, len do 20cm nového snehu v severných pohoriach (Vysoké a Západné Tatry). V Nízkych Tatrách a Fatrách menej.

Výška snehu na AMS Solisko, Vysoké Tatry

Napríklad na Solisku od piatku večera, a počas celej soboty pripadlo 15cm nového snehu. Keďže sneženie bolo spôsobené prechodom studeného frontu od severu, bolo typicky spojené so silným severným vetrom a postupným ochladzovaním.

Smer a rýchlosť vetra na AMS Sliezsky dom, Vysoké Tatry
Teplota vzduchu na AMS Sliezsky dom, Vysoké Tatry

Za studeným frontom sa na naše územie rozšíril okraj tlakovej výše so stredom nad Britskými ostrovmi, vďaka čomu v pondelok vietor utíchol a začalo obdobie slnečného počasia na horách. To je viditeľné aj na nasledujúcom grafe intenzity slnečného žiarenia z automatickej meteorologickej stanice (AMS) na vrchu Žobrák v Malej Fatre.

Intenzita slnečného žiarenia na AMS Žobrák, Malá Fatra

Čerstvý sneh bol počas sneženia previaty do dolín a žľabov východných a južných orientácií. Po premenlivom, relatívne teplom počasí v predošlom týždni ostal povrch snehovej pokrývky veľmi tvrdý, miestami zľadovatelý (podrobnejšie info tu). Aj na meteorologickej stanici Príslop ostala hrubá zrnitá námraza.

Nový sneh sa so starým podkladom dobre nespojil. V pár nasledujúcich dňoch, keď priame slnečné žiarenie ohrievalo priklonené svahy, nový sneh sa topil aj pri teplotách pod bodom mrazu. Zaznamenali sme viacero samovoľných lavín malej až strednej veľkosti (o veľkostiach lavín podrobnejšie info tu).

Pribúdanie samovoľných lavín na južných svahoch Troch kôp v Západných Tatrách si môžete prezrieť na záberoch webkamery z meteorologickej stanice pod Hrubou kopou v hodinovom kroku:

Tri kopy _ 28.02.’23 11:00/12:00

Tri kopy _ 28.02.’23 12:00/13:00

Tri kopy _ 28.02.’23 13:00/14:00

Tri kopy _ 28.02.’23 14:00/15:00

Tri kopy _ 28.02.’23 15:00/16:00

Nielen v nížinách, ale aj na horách sa už začínajú prejavovať jarné podmienky. Je tu mesiac Marec, z meteorologického hľadiska sa už začala jar a je to cítiť na sile lúčov Slnka. Napriek tomu nás tento víkend čaká ochladenie a veterno, prechod ďalšieho studeného frontu. Predpovedaný prírastok snehu je veľmi malý, no za týmto sú predpovedané ďalšie sneženia na horách, tak sa nechajme prekvapiť, čo nám prinesú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *