Teplo – zima, dážď – sneh, firn – kôra – prašan, stále dokola …

Počasie, sneh a lavíny 18.2.2023 – 24.2.2023

Uplynulý týždeň sa v našich pohoriach niesol v znamení dažďa a nadpriemerne vysokých teplôt vzduchu. Na AMS Žiarska chata spadlo počas víkendu viac ako 60 mm zrážok a to všetko prevažne vo forme dažďa. Keď k tomu pridáme fakt, že teplota vzduchu v daných dňoch sa pohybovala okolo 3°C, tak tento vývoj mal výrazný dopad na snehovú pokrývku. Jednak ubudlo približne 15 cm snehu a jednak sa celý snehový profil premočil a pretvoril na firn. Z tohto dôvodu bol v nedeľu vyhlásený 3. stupeň lavínového nebezpečenstva vo Veľkej a Malej Fatre a to pod hornou hranicou lesa, teda nižšie ako 1400 m n. m. V daný deň sme zaznamenali aj niekoľko malých aj väčších mokrých a základových lavín vo Fatrách, ale aj praskliny a nátrže v Tatrách.

Vplyv zrážok a teploty vzduchu na výšku snehu – AMS Žiarska chata

Po výrazne teplom víkende k nám na začiatku pracovného týždňa začal od severozápadu prúdiť suchý studený vzduch. Hranica sneženia začala postupne klesať a teploty prudko klesli pod -10°C. Na snehovú pokrývku to malo presne opačný efekt. V nižších polohách povrch stvrdol alebo zľadovatel a na to pripadlo do 15 cm nového snehu. Sneženie bolo ale spojené s veľmi silným vetrom. To vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo vo vysokých polohách Tatier, kde sa na rôznych orientáciách vytvorili snehové dosky a vankúše, ktoré s tvrdým podkladom neboli dostatočne dobre previazané.

Sila a nárazy vetra na AMS Zbojnícka chata

Ako na hojdačke, po ochladení prichádza opäť výrazné oteplenie a teplota vzduchu v 1500 m n. m. stúpa ku kladným hodnotám. V pohoriach sa tak vytvára typická jarná situácia, kedy v nociach mrzne a cez deň sa povrch snehu vplyvom oteplenia mení na odmäknutý firn. Tieto výkyvy výrazne stabilizujú snehovú pokrývku a tak je na väčšine územia vyhlásené len malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň. S prílevom teplého vzduchu sa v horách často vytvára aj typická situácia s veľmi silným vetrom. Ten v nárazoch na Zbojníckej chate dosahoval silu až 43 m/s (150 km/h), čo je sila mohutnej víchrice až orkánu. Niet divu, že všetok voľný sneh bol previaty na záveterné svahy a do pásma lesa a kosodreviny.

Oteplenie pomáha aj samotnému Stredisku lavínovej prevencie. Podarilo sa po dlhšej dobe opäť sfunkčniť niektoré meteorologické stanice, vďaka čomu máme lepší prehľad o tvorbe najmä mokrých lavín v Malej Fatre. Samozrejme, že všetci by sme boli vďačnejší za poriadnu zimu. S nadchádzajúcim víkendom je však predpoveď počasia opäť neistá. Po tlakovej výši sa k nám opäť od severozápadu tlačí chladný morský vzduch. Zrážky do 1500 m n. m. budú vo forme dažďa a postupne sa počas sobotňajšieho rána začne výrazne ochladzovať a aj hranica sneženia bude postupne klesať. Predpovednostné modely udávajú od 15 do 25 mm zrážok, čo vo vysokých polohách Tatier pravdepodobne vytvorí zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Vyzerá to tak, že začiatkom nového pracovného týždňa sa k nám opäť vráti zima a teploty poklesnú k -10°C. Prílev vysokého tlaku vzduchu predpovedá, že nás čaká pekný slnečný a chladný týždeň.

One thought on “Teplo – zima, dážď – sneh, firn – kôra – prašan, stále dokola …

  1. Pingback: Jasno, slnečno a bezvetrie | Stredisko lavínovej prevencie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *