Letecký monitoring lavín 7.2.2023

7. februára 2023 sa pomocou vrtuľníka letky Ministerstva vnútra uskutočnil monitorovací let v pohoriach Slovenska. Predchádzalo mu VEĽKÉ lavínové nebezpečenstvo – 4. stupeň vo Vysokých a Západných Tatrách a krátkodobo aj v Malej Fatre, ktoré vzniklo po intenzívnom snežení a veľmi silnom vetre. Výskyt lavín – ich rozsah a veľkosť – úzko súvisí s veľkosťou, čiže  so stupňom lavínového nebezpečenstva. Pri 3. a najmä pri 4. stupni je výskyt veľkých až veľmi veľkých lavín očakávaným javom. Práve preto je letecký monitoring lavín po takomto období  veľmi dôležitý, overuje sa ním správnosť lavínovej predpovede, monitorujú sa prípadné škody po veľkých lavínach a zaznamenávajú sa maximálne dosahy extrémnych lavín.

Lavíny veľkosti 4 môžu ohrozovať aj údolné komunikácie, preto sa napríklad vstup do Žiarskej doliny v tom čase neodporúčal. Opodstatnenosť tohto kroku potvrdila aj lavína z Čiernych stien v masíve Baranca, ktorá zasiahla prístupovú cestu na Žiarsku chatu.

Celkovo sme zaznamenali 61 lavín. Najviac ich spadlo vo Vysokých Tatrách (31) a v Západných Tatrách (17). V skutočnosti ich ale mohlo byť aj viac, no kvôli silnému vetru boli už niektoré z nich zafúkané snehom z posledného sneženia.

Zaznamenané lavíny v mape. Veľkosť kruhu – veľkosť lavín. Kategórie veľkostí lavín vychádzajú z medzinárodnej klasifikácie

One thought on “Letecký monitoring lavín 7.2.2023

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *