A to sme sa báli že zima nebude (Počasie sneh a lavíny od 28.01.2022 po 03.02.2022)

Severozápad, silný vietor, výdatné zrážky, odstrely v Spálenom žľabe aj Lomnickom sedle, tragická lavínová nehoda. Aj tak by sa dal v skratke zhrnúť tento týždeň.

Počasie

Počasie ako vymenené. Aj tak by sa dala opísať výrazná zmena počasia, ktoré panovalo v našich horách minulý týždeň s tým čo nám priniesol tento týždeň. V závere minulého týždňa sa bohužiaľ stala tragická lavínová nehoda vo Veľkej studenej doline viac info. tu. V pondelok začalo naše územie ovplyvňovať silné severozápadné prúdenie, ktoré prinieslo výdatné zrážky a veľmi silný vietor. Ten na horách fúkal v podstate nepretržite celý týždeň. Rýchlosť v nárazoch sa pohybovala od 15 do 30 m/s. Zimné podmienky v horách doplnila aj nízka teplota, ktorá sa počas celého týždňa pohybovala hlboko pod nulou napr. v Lomníckom sedle neklesla pod -10°C.

Sneh

Snehová pokrývka je v našich horách vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnená. Najviac zrážok pribudlo vplyvom severozápadného prúdenia v Západných a Vysokých Tatrách v priemere od 40 do 100 cm. Vo Fatrách a Nízkych Tatrách od 20 do 60 cm. Na náveterných stranách hrebeňov (severné, severozápadne orientácie) je sneh sfúkaný do tvrdého podkladu. Veľké množstvá snehu sú transportované najmä na záveterné strany hrebeňov kde je pokrývka ubitá do tvrdých dosiek a vankúšov rôznej tvrdosti a veľkosti. Tam kde vietor poľavil zo svojej intenzity najmä v podhorí a pásme lesa je sneh prachový, nie je nosný a teda na pohyb veľmi náročný.

Lavíny

Od pondelka bolo v našich horách vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo. Tu sa však o slovo prihlásilo severozápadné prúdenie, ktoré zo sebou prinieslo množstvo zrážok a najmä veľmi silný vietor. Už v utorok bol pre Vysoké a Západné Tatry vydaný 3. stupeň ktorý „odolal“ až do piatku. Počas týždňa aj naďalej pretrvával silný vietor spojený so snežením čoho dôsledkom sa v piatok vytvorilo v Západných a Vysokých Tatrách veľké lavínové nebezpečenstvo teda 4.stupeň. Čo okrem iného znamenalo aj uzáveru Žiarskej doliny spolu so Žiarskou chatou. V ostatných pohoriach pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo.

Ako sa hovorí vietor je architektom lavín a tento týždeň to platí dvojnásobne. Hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh, ktorý najmä na záveterných orientáciách vytvára krehké vetrom ubité dosky v ktorých sa veľmi dobre šíria napätia. Navyše v dôsledku nízkych teplôt sú jednotlivé vrstvy medzi sebou zle previazané.

Zaznamenali sme aj niekoľko stredne veľkých až veľkých samovoľných lavín. Vo Veľkej studenej doline sa nános z lavíny ktorá vypadla na Veverkovom ľadopáde dostal až cez turistický chodník. V Skalnatej doline sa nános veľmi veľkej lavíny, ktorá vypadla z Lievikového kotla zastavil na Skalnatom plese.

Situácia si v piatok vyžiadala aj preventívne odstrely v Spálenom žľabe a Lomnickom sedle ani pri jednom odstrele nedošlo k mechanickému uvoľneniu lavíny.

A čo víkend ?

Počas víkendu bude na horách doznievať zlé počasie, ktoré vyvrcholí v sobotu veľmi silným vetrom o sile orkánu, ktorý môže v nárazoch dosahovať až 50 m/s v priemere 30 m/s. Očakávajú sa aj výdatné zrážky vo výške od 30 do 50 cm. Lavínovou situácia sa teda najbližšie dni určite nezlepší. Pre to neodporúčame pohyb vo vysokohorskom prostredí ani podhorí, ktoré je ohrozené lavínový svahmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *